Regulamentul Campionatului Național de Turism Sporitv "Ștafeta Munților"


CAPITOLUL I – SCOP SI OBIECTIVE

Articolul 1 – SCOP

1.1. Stafeta Muntilor este competitia de turism sportiv, organizata la nivel national ce are drept scop crearea unui cadru organizatoric si competitional specific dezvoltarii unor relatii durabile intre ONG-urile de tineret, turism, sport si ecologie.
1.2. Stafeta Muntilor este o competitie specializata, al carei clasament general este alcatuit exclusiv din probe ce pot fi cuantificate obiectiv si in cadrul careia concurentii au posibilitatea sa participe la categoria corespunzatoare varstei si nivelului de pregatire.

Articolul 2 – OBIECTIVE

a. Impulsionarea ONG-urilor pentru organizarea unor evenimente sportiv-turistic-ecologice la nivel national sau international;
b. Oferirea unui plus de valoare concursurilor de profil organizate, prin includerea acestora intr-un sistem competitional;
c. Crearea premiselor necesare dezvoltarii unor proiecte comune de catre ONG-urile de tineret, turism, sport si ecologie;
d. Promovarea unei atitudini de respect fata de mediul inconjurator, sensibilizarea tinerilor pentru protectia ecosistemelor si dezvoltarea spiritului ecologic al acestora;
e. Dezvoltarea spiritului de echipa si apartenenta la grup, dezvoltarea relatiilor interumane;
f. Cunoasterea potentialului turistic si sportiv al zonelor montane.

 

CAPITOLUL II – ORGANIZARE

Articolul 3 – ORGANIZATORI SI PARTICIPANTI

a. Competitia Stafeta Muntilor are ca membrii fondatori 4 ong-uri:
- Asociatia de Turism si Ecologie pentru Tineret ZIMBRUL CARPATIN din Pitesti;
- Asociatia DRUMETII MONTANE din Targu Jiu;

- "Montan Club White Wolf" din Baia de Fier;

- Asociatia pentru Turism, Sport si Ecologie HAI HUI din Targu Jiu.

b. Cererea de includere a noi ONG-uri in sistemul organizatoric se inainteaza / aproba in cadrul intrunirii anuale de inchidere / deschidere a anului competitional. Prin participarea la o etapă, cluburile sunt înscrise în clasamenteul competiție și au dreptul să propună organizarea unei etape.

c. in cadrul competitiei, se pot inscrie si grupuri de persoane, neorganizate din punct de vedere juridic, care respecta regulamentul competitiei, cerintele organizatorilor, spiritul competitional si de fair-play.
d. Concursurile individuale se organizeaza numai de catre organizatiile cu personalitate juridica.
e. Organizatorul unui trofeu are dreptul de a stabili modul in care va acorda premierea concursului si ce probe intra in alcatuirea clasamentului – aspect pe care îl va menționa obligatoriu în invitație.
f. Organizatorul unui trofeu este obligat sa asigure minim diplome pentru fiecare categorie / proba de concurs, premierea ramanand la latitudinea / posibilitatile acestuia;
g. In situatia indisponibilitatii unui ONG de a asigura desfasurarea optima a unei etape sau probe, datorita conditiilor tehnice sau de personal, acesta va solicita sprijin tehnico-tactic cu minim 14 zile inaintea concursului, iar in limita posibilitatilor, se va incerca asigurarea personalului necesar de la unul sau mai multe ONG-uri.
h. Au prioritate in organizare etapelor cluburile clasate pe primele 10 locuri la general in anul precedent și care au participat la minim jumătate din etapele anului precedent.

i. Daca un club ce organizeaza o etapa primeste o nota generala mai mica de 7, atunci nu va putea organiza etapa si anul viitor.
j. Invitatia la o etapa din cadrul Stafetei Muntilor va fi OBLIGATORIU publicata cu minim 1 luna inainte de desfasurarea etapei.Aceasta va fi transmisa de organizatorul etapei catre organizatorul onorific anual si administratorul siteului www.stafetamuntilor.ro pentru o promovare rapida si eficienta.

k. Inscrierile pentru participarea la o etapa se fac pana vineri la ora 22.00. Inscrierile se pot face si prin email sau sms trimis organizatorului cu anuntarea in prealabil a acestuia.

 

Articolul 4 - COORDONAREA COMPETITIEI STAFETA MUNTILOR

Articolul 4.1. – ORGANIZATORUL PRINCIPAL ONORIFIC

a. Prin tragere la sorti a fost desemnat initial ONG-ul “Organizator Principal Onorific” care va coordona activitatea competitionala anuala.
b. Fiecare ONG are dreptul de a fi desemnat “Organizator Principal Onorific” doar o singura data intr-un ciclu de coordonare. Dupa ce toate celelalte ONG-uri si-au exercitat dreptul de “Organizator Principal Onorific”, ciclul se reia. Pentru a fi desemnat, clubul trebuie să fie activ în cadrul Ștafetei Munților, consecutiv, în ultimii trei ani și să participe anual cel puțin la jumătate din etape.
c.
Orice ONG poate renunta, din proprie initiativa, la dreptul de a fi desemnat “Organizator Principal Onorific”.
d. ONG-ul desemnat “Organizator Principal Onorific”, va avea ca si sarcini:
- monitorizarea activitatii competitionale;
- organizarea festivitatii de inchidere / deschidere a anului competitional/ desemnarea organizatorului festivității de premiere pentru anul viitor;
- asigurarea diplomelor necesare premierii clasamentului general al Competitiei Stafeta Muntilor;

- predarea coordonarii anuale catre ONG-ul desemnat pentru anul competitional urmator.

f. Calendarul competitional oficial al competitiei sa stabileste in luna octombrie/noiembrie a fiecarui an, cu ocazia unei ceremonii ce marcheaza inchiderea competitiei si festivitatea de premiere a castigatorilor editiei precedente.

 

Articolul 4.2 – RESPONSABILII STAFETEI MUNTILOR

a. In fiecare an vor exista maxim 10 persoane de la diferite asociatii care vor purta titlul de Responsabili SM

b. Responsabilii SM vor fi persoane cu experienta in organizarea concursurilor din SM, care cunosc in amanunt Regulamentul Campionatului National SM si care vor avea atributii de supervizare a tuturor etapelor din SM. Responsabilii SM  vor fi nominalizați/desemnați  prin consens, cu un mandat de un an competițional, de către fondatorii competiției, dintre acele persoane care s-au evidențiat prin cunoașterea regulamentului, atitudinea adoptată, înțelegerea spiritului competiției, experiența în domeniu și plusul de valoare pe care îl aduc.                                                                                                    

c. În realizarea activității de supervizare și notare a unei etape, se va desemna un responsabilul SM de etapa. Responsabilii de etapa se vor trage la sorti, fiecare club organizator desemand in acest sens o persoana pentru a fi responsabil de etapa. Astfel fiecare club va fi arbitru la o etapa.

d. Responsabilii de etapa vor fi cei ce vor acorda note pentru organizatorii etapelor si tot ei vor fi cei ce vor solutiona contestatiile concurentilor daca acestea vor exista si daca organizatorul etapei ofera o solutie pe care concurentii nu o considera justa. Responsabilii de etapa pot da și depunctări între 50 și 500 puncte pentru cluburile ai căror membri/voluntari/simpatizanți au un comportament nesportiv ori necivilizat pe toată durata concursului.

e. In cadrul etapelor, responsabilii SM vor avea si atributia de arbitrii de concurs, putand interactiona DIRECT si avand intaietate in fata arbitrilor organizatori. Responsabilii SM pot corecta daca este necesar comportamentul arbitrilor de etapa daca acestia nu respecta regulamentul SM.

f. Pentru o identificare cat mai clara a Responsabililor SM acestia vor purta un ecuson personalizat si vor fi prezentati concurentilor in cadrul sedintei tehnice de dinaintea etapei.

g. Responsabilii fondatori SM sunt acei oameni care doresc ca SM sa devina un reper in Romania si ei sunt cei care vor decide calendarul competitional anual. Alegerea organizatorilor de etape se va efectua in functie de urmatoarele criterii: notele obtinute de acestia pentru organizare in anul antecedent, capacitatea organizatorica, resursele umane disponibile si  modul in care organizatorul de etape respecta regulamentul SM, etc. Ei sunt cei care vor decide numarul de etape.

 

 Articolul 5 – ARBITRAJUL

a. Fiecare ONG isi va desemna arbitrii necesari pentru organizarea trofeului in numar de minim 15 persoane.

b. ONG-urile participante pot nominaliza, la cererea organizatorului, arbitrii care sa ajute la desfasurarea competitiei sau monitorizarea probelor.

c. Se va constitui o CURTE DE ARBITRAJ formata din toti Responsabilii fondatori SM, care va omologa clasamentul fiecarui trofeu precum si clasamentul general intocmit la finalul competitiei. De asemenea va arbitra eventualele neclaritati aparute in cadrul trofeelor sau intre ONG-uri.

d. Curtea de Arbitraj va fi prezidata anual, prin rotatie de catre un reprezentant al  celor 4 ONG-uri fondatoare ale Stafetei Muntilor, persoana ce reprezinta Stafeta Muntilor si coordoneaza activitatea ”Organizatorui Principal Onorific”. Cele patru ONG-uri fondatoare pot nominaliza aceeasi persoana sa reprezinte competitia mai multi ani, consecutiv. Președintele Curții de Arbitraj trebuie să fie membru al unui club ce a participat activ în ultimii trei ani competiționali, la cel puțin jumătate din etape.

 

Articolul 6 – PARTICIPANTI  SI  CATEGORII

 

6.1. Generalitati

a. În cadrul competitiei, in afara echipelor apartinand ONG-urilor afiliate, se pot inscrie grupuri de persoane, neorganizate din punct de vedere juridic, care respecta regulamentul concursului, cerintele organizatorilor, spiritul competitional si de fair-play.
b. Echipele fara personalitate juridica, ce participa la competitie vor fi incluse in clasamentele generale.

 

 6.2. - Categorii de concurs

1. FAMILY – participă echipe formate din 3 persoane, minim un adult si obligatoriu minim un copil cu vârsta de maxim 13 ani împliniți.

2.  JUNIORI - participa echipe formate din 3 persoane, indiferent de sex, cu varsta cuprinsa intre 14 – 20 ani (impliniti);

3. FEMININ – participa echipe formate din trei fete, indiferent de varsta.
4.  ELITE– participa echipe formate din 3 persoane, indiferent de sex;

5. SENIORI – participa echipe formate din 3 persoane cu varsta peste 35 de ani, indiferent de sex

6. VETERANI - participa echipe formate din 3 persoane cu varste peste 50 de ani, indiferent de sex
7. OPEN – participa echipe formate din 3 persoane, indiferent de varsta si sex. Timpii pentru aceasta categorie sunt calculati ca timpi turistici.

 

CAPITOLUL III – PROBE DE CONCURS STAFETA MUNTILOR

Articolul 7 – GENERALITATI

7.1. Probele de concurs sunt: raid montan; orientare; cunostinte turistice.
7.2. In cadrul trofeelor individuale, ONG-urile organizatoare au posibilitatea de a organiza probe sportive suplimentare (ex: escalada, parc adventure, ciclism, stafeta, etc.). ONG-urile care organizeaza proba de escalada primesc un bonus de 200 de puncte.
7.3. Rezultatele probelor sportive suplimentare nu vor fi luate in considerare in clasamentul general al trofeului, acesta realizandu-se cumuland cele mai bune rezultate de la 4 categorii diferite pentru fiecare club in parte.

7.5. Abandonul unei probe, din orice motive (tehnice, medicale, de personal, etc.), nu atrage automat descalificarea din competitie, echipa sustinand in continuare probele ramase.

7.6. In seara de VINERI ora obligatorie de stingere in tabara este ora 24.00. Orice club care va perturba dupa aceasta ora linistea taberei va fi depunctat in clasamentul general cu 500 puncte de catre responsabilul de etapa. Cluburile ale caror membri vor avea o atitudine lipsita de fair-play, jignitoare sau violenta la adresa celorlalti participanti, vor fi depunctati cu maxim 500 puncte de catre responsabilul de etapa. Nu se va tolera nici o abatere de la normele generale de fair-play si respect reciproc.

 

 Articolul 8 – PROBA DE RAID MONTAN

8.1. – GENERALITATI

8.1.1. Traseul de raid montan va fi calculat astfel incat sa poata fi parcurs in maxim 8 ore de către toți concurentii, exceptie facandu-se pentru categoria FAMILIE  unde traseul va avea un grad de dificultate mai mic si va trebui sa poata fi parcurs in maxim 4 ½  ore. Pentru această categorie proba de RAID MONTAN va reprezenta drumeție/plimbare. Pentru categoria OPEN, traseul va avea maxim 8 ore – timpi turistici. Dacă zona de concurs permite atingerea unor obiective (vârfuri, puncte de belvedere, etc), traseul categoriei OPEN poate avea și o durată mai mică, dar nu mai puțin de 4  ore.

8.1.2. Echipajul va avea obligatoriu 3 membrii..
8.1.3. Abandonul unuia dintre membrii duce automat la abandonul intregului echipaj.

8.1.4. Clubul organizator este obligat sa afişeze ordinea de start a echipajelor cel târziu la ora 24:00.

8.1.5.Clubul organizator are obligaţia de a stabili ora de plecare astfel incat ultimul echipaj sa ajunga la SOSIRE cu cel puţin doua ore inainte de apus.

8.1.6.Clubul organizator are obligaţia de a avea o patrula care sa porneasca pe traseu dupa ce pleaca ultimul echipaj participant şi de a parcurge traseul pentru a “culege” si ajuta echipajele intarziate.

8.1.7.Organizatorul este obligat sa dea fiecarui echipaj harta cu traseul de parcurs pe care vor fi indicate Posturile cu Arbitru (PA) si Posturile fara Arbitru (PFA sau MUTI), precum si sursele de apa de pe traseu.

 

8.2. – TEHNICA
8.2.1
a. Echipamentul individual obligatoriu  este compus din ”incaltaminte de munte cu talpa profilata" aici intrand si "adidasi" de trail running, lanterna, fluier si imbracaminte de ploaie.
b. Echipamentul de echipa obligatoriu este compus din: rucsac de tura, bidon de apa, busola, sursa de foc, trusa de prim ajutor (recomandabil sa contina minim 3 obiecte cum ar fi: fasa sterila, comprese sterile, plasturi cu rivanol, fasa elastica, dezinfectant, folie supravietuire).                                                   

c. Echipamentul este verificat în situațiile în care organizatorul consideră că este necesar datorită condițiilor meteo, gradului de dificultate al traseului etc. În aceste cazuri verificarea se realizează obligatoriu înaintea punctului de START.

8.2.2. Intre posturile cu arbitru (PA) se vor da timpi intermediari.
8.2.3. Pe traseu vor fi montate posturi fara arbitru (PFA).

PFA-urile pot fi:

- de orientare: se amplaseaza in intersectii sau in locurile unde este posibil ca traseul sa fie greu de identificat de catre concurenti. Acestea vor fi deci amplasate pe poteca in locuri vizibile si pot avea punctaje cuprinse intre 100 si 300 puncte, dupa cum decide organizatorul.

- tehnice: aceasta se amplaseaza la maxim 100 m in afara potecii. Vor avea pe fisa de concurs descrierea detaliata care sa ajute concurentii sa le gaseasca. PFA urile tehnice pot fi gasite si cu ajutorul busolei, daca organizatorul va prezenta in fisa de concurs vizele cu ajutorul carora concurentii sa le poata gasi. Punctajul unui PFA tehnic este de 500 puncte. Un traseu va avea minim 5 si maxim 15 PFA uri tehnice.

8.2.4. Posturile fara arbitru vor fi prevazute cu sistem suplimentar de identificare,  respectiv stampila sau perforator. Proba gasirii acestora se va face cu o poza in care sa apara minim 1 membru al echipei, in cazul in care nu exista capsator.

8.2.5.Organizatorul are obligaţia de a oferi participanţilor minim 30 de minute pauza in postul cu arbitri care ofera cel mai mare interes din punct de vedere turistic.

8.2.6. Pentru fiecare PA va exista un timp limita de intrare in post. Acesta se va calcula luand in calcul timpii acordati ultimului echipaj plecat pe traseu la care se vor aduga 90 minute. Dupa expirarea acestui timp maxim, postul respectiv se va declara INCHIS, iar echipajele care nu s-au incadrat in timp vor fi descalificate si nu vor mai putea continua traseul.

8.2.7. Echipajele de la categoria OPEN vor lua startul incepand cu minutul zero pentru a evita intarzierea acestora pe traseu.

 

8.3. – PUNCTAREA / DEPUNCTAREA
8.3.1.
Punctajul total acordat probei de raid montan este de 10.000 puncte.
8.3.2. Penalizarea pentru neincadrarea in timpul de concurs este de 10 puncte/1 minut.
8.3.3. In caz de egalitate intre doua sau mai multe cluburi, departajarea acestora se va realiza in functie de cel mai mic timp obtinut pe traseu.
8.3.4. Posturile fara arbitru (PFA) de orientare vor avea punctaje de 100, 200 sau 300 iar PFA-urile tehnice vor avea punctaj de 500 puncte, si vor fi in numar de maxim 15 si minim 6 pe tot traseul. Ratarea unui PFA se penalizeaza cu scaderea valorii sale din punctajul total acordat probei. Pentru categoria FAMILIE  numarul minim de PFA este de 4.
8.3.5. Abondonul declarat de concurenti sau de catre organizatori duce la  cotarea echipei cu 0 puncte.
8.3.6. In cazul in care situatia din teren necesita utilizarea unor elemente din echipamentul individual sau de echipa, dar acestea lipsesc, atunci lipsa acestora va fi depunctata cu 5 puncte/ articol.
8.3.7. Lipsa incaltamintei de munte duce la descalificare, echipa primind 0 (zero) puncte.

8.3.8. Deplasarea cu orice mijloc de transport, decat propriile picioare, duce automat la ABANDON si echipa va primi 0 puncte la proba de  raid montan.

8.3.9. Ratarea unui PA – post cu arbitru duce automat la ABANDON si echipa va primi 0 puncte la proba de raid montan.

8.3.10. Echipajul va merge grupat, intre membrii aceluiasi echipaj nefiind permisa o distanta mai mare de 50 m intre primul si ultimul membru al echipajului. In cazul in care acest lucru nu este respectat iar echipajul este observant de arbitrii, de o patrula sau este reclamat de alti concurenti pentru nerespectarea acestei prevederi, echipajul va fi penalizat cu 300 puncte la proba de raid montan.

8.3.11. Echipajul care nu se prezinta la START la ora stabilita nu va beneficia de un nou start, fiind nevoiti sa plece in concurs conform orei stabilite initial.

 

Articolul 9 – PROBA DE ORIENTARE

9.1. – GENERALITATI
9.1.1. Proba de orientare se va desfasura pe harta sau pe viza si va avea maxim 2500 m lungime totala, masurata in plan aerian.
9.1.2. Proba de orientare se desfasoara in sistem echipa.
9.1.3. La aceasta proba vor participa toti membrii echipei. Organizatorul va pune la dispozitie harti pentru toti cei 3 membrii ai echipajului.

9.1.4.  În cadrul categoriei FAMILIE, la proba ORIENTARE va participa toata echipa (familia), aceștia alergând împreună pe traseu. Obligatoriu copilul trebuie să aibă în mână busola, pe toata durata probei și să știe să o folosească.

9.1.5. In poligonul de orientare va intra intai un Responsabil de etapa, in acest sens, echipajele in care se regasesc RSM vor pleca primele pe traseu daca desfasurearea probei este conditionata de aceast lucru.

9.1.6. Desfasurarea probei inaintea/dupa sau in timpul RAIDULUI tine de alegerea organizatorului. Acesta insa trebuie sa aiba grija ca echipajele sa nu poata comunica intre ele, de aceea recomandam un polygon liniar si nu unul circular. De asemenea, daca proba de orientare se va da in timpul sau dupa proba de raid, ordinea de intrare in orientare este cea a sosirii din raid. Se vor acorda in acest caz maxim 10 minute pauza inainte de startul in orientare.

 

9.2. – TEHNICA

9.2.1. In posturile de control, corpul lampioanelor va fi amplasat la inaltimea de  50 – 100 cm. fata de sol cu lampionul perfect intins
9.2.2. Lampioanele vor fi fixate pe tije din metal sau lemn de lungime corespunzatoare daca este posibil
9.2.3. Posturile de control pot fi suplimentar marcate prin presararea de confeti la baza lampionului sau fasii colorate ce vor fi dupa recuperate.

9.2.4. Lungimea minima a poligonului trebuie sa fie de minim 1 km, recomandarea ar fi daca terenul permite sa fie minim 1.5 km si maxim 2.5 km.

 9.3. – PUNCTAREA / DEPUNCTAREA

9.3.1. Punctajul total acordat probei de orientare este de 5.000 puncte.
9.3.2. Penalizarea va fi de 1 punct / secunda fata de cel mai bun timp realizat.
9.3.3. Pierderea unui post de control sau nerespectarea ordinii posturilor, duce automat la ABANDON si concurentul va primi 0 puncte la aceasta proba.

9.3.4. Concurentul care nu se prezinta la START la ora stabilita nu va beneficia de un nou start, fiind nevoit sa plece in concurs conform orei stabilite initial.

 

 

Articolul 10 -  PROBA DE CUNOSTINTE TURISTICE

10.1. – GENERALITATI

a. Proba va consta in 1 – 15 intrebari  grila cu un singur raspuns corect si/sau 1 – 15  poze cu obiective turistice din tara tot cu 3 variante de raspuns.
b. Timpul alocat probei este de 7 minute.

 10.2. – TEHNICA

a. Organizatorul etapei va pune la dispoziția concurenților între 30 și 60 de întrebări,  in format electronic pe site-ul www.stafetamuntilor.ro cu cel putin 2 saptamani inainte de etapa.
b. Întrebările/ imaginile vor face referire  la zona de concurs, patrimoniul geografic, istoric, cultural si de mediu. Pentru categoriile OPEN si FAMILY se vor folosi doar POZE obligatoriu, pentru celelalte categorii ramane la alegerea organizatorului.

 

 10.3. – PUNCTAREA / DEPUNCTAREA

a. Pentru 15  raspunsuri corecte se acorda 1500 puncte;
b. Departajarea se va face in functie de numarul de intrebari corecte si timpul realizat. Astfel se va face un clasament in functie de aceste 2 criterii, primul clasat va lua 1500 puncte, al doilea 1450, al treilea 1400, iar apoi departajarea se va face din 30 in 30 de puncte;

c. La proba de CUNOȘTINȚE TURISTICE, fiecare membru al echipei va răspunde la câte cinci întrebări.

d. Pentru stabilirea unui clasament la acesta proba se va folosi cronometrarea, departajarea in caz de egalitate facandu-se in functie de rapiditatea cu care s-a raspuns.

 

CAPITOLUL IV – PROBE AUXILIARE

Articolul 11 – PROBA CULTURALA

11.1 – Fiecare club/grup/asociatie poate sa participe optional si la proba culturala. Pentru a puncta pe scena trebuie sa urce minim 3 persoane care sa aiba un program cu tematica montana ce va cuprinde obligatoriu 3 componente: cantece, poezie si umor.

11.2 – Organizatorul va desemna un juriu din 3/5/7 arbitri care vor da note de la 1 la 10 fiecarui grup. Pentru lipsa uneia dintre cele 3 componente, arbitrii vor acorda o depunctare de 2 puncte pentru fiecare componenta lipsa (de exemplu un club care doar va canta, nu poate lua nota mai mare de 6, pentru ca din nota maxima 10 va fi penalizat cu 2 puncte pentru lipsa poeziei si cu 2 pentru lipsa umorului)

11.3 – Notele acordate de arbitrii se vor aduna si apoi se va face media. Media se va inmulti cu 100 si acesta va fi punctajul clubului respectiv la aceasta proba. (de exemplu pentru un club cu media 7.5 punctajul aferet va fi de 750 puncte).

11.4 – Va exista un clasament cumulat cu rezutatele de la culturala pentru toate etapele, dar acest punctaj nu se va cumuli cu punctajele probelor din Stafeta. Astfel la finalul anului vom premia separate proba culturala pe tot sezonul.

 

Articolul 12 – PROBA DE ALPINISM

La etapele unde se va tine proba de ALPINISM, aceasta va conta si in clasamentul etapei respective. Punctajul maxim al probei va fi de 1.500 puncte, iar departajarea se va face in functie de numarul de intrebari corecte si timpul realizat. Astfel se va face un clasament in functie de aceste 2 criterii, primul clasat va lua 1500 puncte, al doilea 1450, al treilea 1400, iar apoi departajarea se va face din 30 in 30 de puncte! In continuare clubul care organizeaza proba de Alpinism va primi la general si un bonus de 200 puncte!

 

CAPITOLUL V – PREVEDERI GENERALE

 

Articolul 13 – CLASAMENTE SI PREMIERE

13.1. La finalul competitiei se va alcatui clasamentul general al fiecarei categorii de concurs, precum si clasamentul general cumulat ce va insuma cele mai bune  rezultatele ale  cluburilor in 3 din  cele 7 categorii de concurs.

13.2. Pentru fiecare din cele sapte categorii și pentru clasamentul general, clasamentul cumulat este alcatuit astfel:
a. pentru cluburile participante in cadrul competitiei, clasamentul general este alcatuit din rezultatele obtinute la fiecare categorie in parte in cadrul tuturor etapelor.  In cazul in care intr-un an competitional vor fi minim 10 etape, atunci se cumuleaza toate rezultatele obtinute in concurs, mai putin etapa in care clubul a obtinut cel mai slab rezultat in decursul anului.

b. pentru cluburile ce organizeaza etapa in cadrul unui an competitional, responsabilii SM de etapa vor acorda nota pentru modul in care organizatorul a respectat regulamentul si formatul de desfasurare a concursului conform cerintelor SM. Astfel pentru o nota generala de peste 7 organizatorul va primi maximul de puncte pentru fiecare categorie, iar pentru o nota sub 7 organizatorul va primi cate 250 puncte pentru fiecare categorie si isi va pierde dreptul de a organiza etapă in anul urmator.

c. Pentru fiecare echipaj inscris in concurs, care participa la toate cele 3 probe obligatorii, se va aloca un bonus de 10 puncte în clasamentul general. Punctajul unui club în clasamentul general este reprezentat de cele mai bune 4 rezultate obținute în cele 7 categorii de concurs.

 d. La finalul concursului in cadrul clasamentului general al Stafetei Muntilor, se vor acorda urmatoarele punctaje pentru toate categoriile: 500 de puncte = loc 1, loc 2 = 480 puncte, loc 3 = 470 puncte, pentru locurile urmatoare se scad din 10 in 10 puncte.

e. In cadrul clasamentului general de etapa al SM echipajul care a abandonat proba de raid, va primi 10 puncte in clasamentul general de etapa al SM daca participa la una din celelalte probe (Orientare/Cunostinte Turistice).

 

 f. Daca un club are mai multe echipaje la o categorie, atunci la general va puncta echipajul cel mai bine clasat. In eventualitatea in care la o categorie un club are mai multe echipaje clasate superior altui club, in alcatuirea clasamentului general fiecare club va primi punctajul obtinut in concurs, nu punctajul aferent locului obtinut ulterior scoaterii din clasament a echipajelor ce apartin aceluiasi club. (Ex:Daca in concurs avem: locul I- ZZZ- 500p, locul II- ZZZ – 480 p, locul III ZZZ - 470 p, locul IV- AAA – 460 puncte, in clasamentul cumulat vom avea; locul I –ZZZ- 500puncte, locul II – AAA- 460 puncte).

g. Clasamentul se afiseaza dupa terminarea fiecarei probe, in maxim 60 minute de la predarea rezultatelor intre arbitrul sef de proba si arbitrul sef rezultate . Obligatoriu clasamentele se afiseaza in ziua/seara de concurs.

h. In clasamentul trofeului vor fi incluse toate echipele inscrise in concurs.

i. Se va folosi OBLIGATORIU in realizarea clasamentelor softul oficial al SM.

j. Organizatorul este obligat sa premieze cu diplome concurentii. Daca resursele ii ajung premiera se va face si cu medalii, cupe, premii. Organizatorul este obligat sa ofere 1 medalie tuturor copiilor participant la categoria FAMILY.

k. Premierea se va face DOAR la general pe categorii unde se vor premia primele 5 locuri. Probele optionale se premiaza separat, dar sa fie cat mai compacte( de exemplu la escalda sa fie doar feminin/masculin, eventual junior/seniori). Timpul alocat premierii sa fie de 30-40 minute maxim ar fi ideal.

l. DEPARTAJAREA: In caz de egalitate, pentru a nu pune in dificultate organziatorul, se va face departajarea primilor 5 clasati la general astfel: clubul care a avut bonusul alocat echipelor inscrise mai mic va fi in avantaj. Daca egalitatea persista ne vom raporta pe rand la: numarul medaliilor de aur, apoi de argint, apoi de bronz. Daca si aici egalitatea continua departajarea se va face in functie de punctajul obtinut de fiecare club la pe categorii in ordinea urmatoare, indifferent daca ambele cluburi au echipaje inscrise pe categorie: Elite, Seniori, Feminin, Juniori, Veterani, Open, Family.

m. Departajearea in cadrul categoriilor: daca 2 sau mai multe echipe sunt la egalitate in cadrul categoriilor departajearea se va face astfel: intai se ia in calcul punctajul la proba de raid, apoi la orientare si apoi la teorie. Daca egalitatea persista departajarea se va face tinand cont de aceleasi criteria ca la articolul anterior, cel de departajare al cluburilor.

Articolul 14 – PREVEDERI FINALE

14.1. Toti organizatorii de etape trebuie sa aiba in vedere in primul rand siguranta si confortul participantilor. In acest sens este obligatoriu ca tabara de corturi sa fie amplasata astfel incat sursele de apa potabila sa nu fie mai departe de 500 m de tabara, toaletele pentru concurenti sa fie amenajate de organizator intr-un mod acceptabil, iar concurentii sa se simta mereu in siguranta. Este recomandabil ca tabara sa fie in apropierea unei cabane unde concurentii sa poata sta in cazul vremii nefavorabile.

14.2. Pentru etapele din cadrul SM se vor folosi pentru punctarea echipajelor doar formularele tip ale SM ce se pot downloada de pe site-ul oficial: www.stafetamuntilor.ro.

14.3. Prezentul regulament poate suferi modificari la sfarsitul fiecarui an competitional pe baza propunerilor venite de la toate cluburile si asociatiile participante, pana la Festivitatea de Premiere cand se va prezenta noul regulament.

14.4. Modificarile aduse la regulament nu pot afecta in mod radical prevederile initiale, astfel ca nu se pot modifica modul de desfasurare al probelor sau orice alt articol care denatureaza ideea initiala a competitiei.

14.5. (Optional) Organizatorul de etapa poate afisa punctele principale discutate in cadurl sedintei tehnice de vineri seara.