Etapa a IV-a - “Trofeul Via-Retezat” - Muntii Retezat, Rausor, 29 -31 Iulie 2016


Etapa a IV-a - “Trofeul Via-Retezat” - Muntii Retezat, Rausor, 29 -31 Iulie 2016

În perioada 29-31 iulie 2016, Asociaţia de Turism Montan “Via-Retezat”, in parteneriat cu Primaria Comunei Rau de Mori, vă invită să participati alaturi de toti iubitorii muntelui, la ce-a de a  IV-a etapa din cadrul Campionatului Naţional de Turism Sportiv Ştafeta Munţilor,  ce se va desfăşura în Parcul Naţional Retezat – Muntii Retezat.

                 Etapa organizată sub denumirea deTrofeul Via-Retezat, este de tip challenge şi este deschisă tuturor cluburilor şi asociaţiilor de turism şi ecologie din ţară, afiliate sau neafiliate la Campionatul Naţional de Turism Sportiv Ştafeta Munţilor,  cât şi tuturor iubitorilor de munte care doresc sa participle alaturi de noi si se vor putea organiza în echipe, beneficiind astfel de aceleaşi activităţi precum cluburile si asociatiile inscrise.

Data concursului: 29 – 31 iulie 2016

Locul de desfasurare: Parcul National Retezat,  cu amplasarea taberei de corturi in zona partiei de schi din Statiunea Rausor (Comuna Rau de Mori) – Muntii Retezat.

Coordonate GPS Rausor: 45.415270 N si 22.837572 E

Cai de acces:

 1. Dinspre Petrosani spre Hateg (E79), in Santamarie Orlea se face stanga pe DJ686 drum ce trece prin Sacel – Sanpetru – Unciuc - Rau de Mori si Suseni (Dj 686),unde se trece pe langa Cetatea si Manastirea Colt si se urca in sus spre Complex Rausor (altitudine 1185m) pana la baza partiei, unde este amplasata tabara de corturi. 

2. Din Hateg pe drumul DN68 (ce merge spre Caransebes) inainte cu 2 km de Sarmisegetusa (Ulpia Traiana), se face intersectie la stanga spre Clopotiva(DC85). Din Clopotiva intrati pe DJ 685 si mergeti spre valea Raului Mare, unde la intersectia cu magazinul La doi pasi se face stanga peste pod spre satul Brazi, de aici pe drumul DJ686 se merge prin Rau de Mori si Suseni, unde se trece pe langa Cetatea si Manastirea Colt si se urca in sus spre Complex Rausor (altitudine 1185m) pana la baza partiei, unde este amplasata tabara de corturi. 

Defileul Jiului este inchis de luni pana vineri intre orele 9 si 18 pe ruta Targu jiu - Petrosani

Regulamentul taberei:

Datorită faptului că acţiunea se va desfăşura într-un parc naţional – Parcul National Retezat, vor trebui respectate regulile parcului, care vă vor fi aduse la cunoştinţă la şedinţa tehnică. Este interzis a se face focul. Va exista o singură vatră mare de foc.

Fiecare participant adult va plati o taxa de 10 lei – taxa de parc. Copiii sunt scutiti de taxa.

 Categorii de concurs:

Conform Regulamentului competiţional 2016 – Ştafeta Munţilor

  1. FAMILY – participă echipe formate din 3 persoane, minim un adult şi obligatoriu minim un copil cu vârsta de maxim 13 ani împliniţi;
  2. JUNIORI – participă echipe formate din 3 persoane, indiferent de sex, cu vârsta cuprinsă între 14 – 18 ani împliniţi;
  3. ELITE– participă echipe formate din 3 persoane, indiferent de sex;
  4. OPEN – participă echipe formate din 3 persoane, indiferent de vârstă şi sex. Timpii pentru aceasta categorie sunt calculaţi ca timpi turistici;
  5. VETERANI – participă echipe formate din 3 persoane cu vârste peste 45 de ani, indiferent de sex.
  6. FEMININ – participă echipe formate din trei fete, indiferent de vârstă.

Probele obligatorii:

- RAID MONTAN; traseu montan de dificultate medie, cu o durată de maxim 8 ore şi diferenţa de nivel de 1300m. Pentru categoria Family proba are o durată de maxim 4 ore şi diferenţa de nivel de 600m.

- ORIENTARE; probă de viteză folosind  orientarea cu busola pe azimut; echipele participa cu toţi membrii săi. Lungimea maximă va fi de 2 km şi diferenţa maximă de nivel de 120 m.

- CUNOŞTINŢE TURISTICE; proba este organizată în sistem test grilă cu un singur răspuns corect; timpul alocat este de 7 minute. Fiecare membru al echipei va răspunde la câte cinci întrebări. Bibliografia pentru testele teoretice o puteti gasi pe site-ul www.stafetamuntilor.ro ( vezi documentația aici )

- PROBA CULTURALĂ se va susţine în seara zilei de sâmbătă, la focul de tabără. Fiecare club are la dispoziţie 15 minute pentru a susţine această probă, şi poate include muzică, poezie şi moment umoristic / stand up comedy.

Nota: La aceasta etapa, am ales o tema personalizata, pentru proba  de cultural: UMORUL

Proba surpriză: se adresează  doar categoriei Family

PROGRAM DE DESFASURARE:

Vineri 29 iulie:

-  Primirea participanţilor

- 22.30 Şedinţa tehnică

- 24.00 Stingerea

Sâmbătă 30 iulie:

- 07.00 – 17.00 Probele tehnice şi teoretice

- 21.00 Proba cultural artistică şi foc de tabără

Duminică 31 iulie:

- 9.00 – Afişarea rezultatelor şi rezolvarea contestaţiilor

- 10.00 – Festivitatea de Premiere

- strangerea taberei si ecologizarea zonei

Cazare si masa in Complex Rausor

1. Cazare (unele din pensiuni ofera si masa):
- Pensiunea Ancuta – 12 locuri, Vila Sergiu – 15 locuri – 0722 224 245
- Cabana Izvor – 12 locuri, www.rausor.ro
- Vila Artemis – 18 locuri, www.cabana-retezat.ro
- Cabana Rausor – 30 de locuri, www.cabanarausor.ro
- Vila Ioana – 16 locuri, 0722 876 200
- Inabela – 12 locuri, 0723 542 924
- Vila Rares – 26 de locuri, 0723 236 245
- Cabana Manzur – 12 locuri, [email protected]
- Cabana Miruna – 10 locuri, 0722 223 342

2. Masa:
-  Pensiunea Dora  - Calin Pacurar, nu mai sun locuri de cazare, dar putem hrani cate 120 de oameni pe zi cu cate trei mese, ideea este sa sunati din timpsa stim cati doritori sunt, in mare, ca sa ne putem pregati. Tarife : mic dejun – 12 lei, pranz – 22 lei, cina – 15 lei, 3 mese pe zi 40 lei. +40 722 566 929 www.pensiuneadora.ro , www.tabere-retezat.ro

Nota: Pentru orice informatie legata de cazare si masa, sunati direct la numerele afisate mai sus si luati legatura direct cu proprietarii. Multumim

 

Echipament obligatoriu:

Individual: lanternă, fluier, pelerină de ploaie (hanorac impermeabil), bocanci sau incaltaminte cu talpa aderentă, (conform regulamentului Stafetei Muntilor).

 

Descrierea traseului

Categoria Family:  – Startul in Raid incepe in zona de padure de unde se incheie proba de orientare si urmareste “Traseul Curiosilor”, traseu tematic ce urmareste marcajul cruce albastra. Se traverseaza partia si intersecteaza drumul forestier, pe care se continua pana in Saua Ciurila. Traseu placut si accesibil pentru toate varstele, cu zone de belvedere spre valea Rausorului, culmea Prislopului, creasta Pietrele,  culmea Varfului Mare, s.a.

Categoria Elit: – Startul incepe din acelasi punct ca si categoria Family si urmareste acelasi traseu pana in Saua Ciurila, se intra pe traseul cu marcaj dunga galbena, ce traverseaza toata creasta Lolaia – zona de belvedere spre crestele din Retezat si Parang, pana in saua Lolaia si apoi urca pana in varful Retezat (2482m altitudine), zona cu dificultate mai grea, cu multa piatra si abrupt. La baza Retezatului se poate vedea lacul Stevia, de pe valea Steviei. Din varful Retezat se coboara prin culmea Prelucele Retezat, zona cu belvedere spre Zona Stiintifica Gemenele (Rezervatia Parcului National Retezat), de unde se pot vedea  toate lacurile din rezervatie, creasta Bucurii si Judele, vf Gugu din muntii Godeanu, precum si creasta Muntilor Tarcu. Din Culmea Prelucele Retezat se coboara la Stana Valareasca prin saua Muncelu si se merge pe valea Valareasca pana la Sosire in Rausor. (aproximativ 16 km si diferenta de nivel de 1300m)

Categoria Open, Feminin, Junior si Veterani: – Startul incepe in zona de padure, unde se incheie proba de orientare si urmeaza traseul dunga rosie, pe la refugiul Condor,  pe valea Steviei pana in Saua Lolaia. Din acest punct, este traseu comun cu cei de la categoria Elit.(aproximativ 15 km si diferenta de nivel de 1300m)

Avertisment:  Zona de creasta din Muntii Retezat este cunoscuta pentru prezenta Viperelor. Din acest motiv, este bine a se avea in vedere un echipament care sa protejeze picioarele, adica folosirea parazapezilor.

 

Pe echipa: busolă, trusă de prim ajutor (recomandabil sa contina minim 3 obiecte cum ar fi: fasa sterila, comprese sterile, plasturi cu rivanol, fasa elastica, dezinfectant, folie supravietuire), rucsac, sursă de foc, bidon cu apă – min. 1 l (conform regulamentului Stafetei Muntilor).

Notă: 
- concurenţii care nu posedă bocanci sau incaltaminte cu talpă aderenta nu pot intra în proba de raid montan.

Regulamentul taberei:

- Cazarea concurenţilor se va face la corturi, sub îndrumarea organizatorilor.

- Va exista o singură vatră de foc, amenajarea altor vetre suplimentare fiind interzisă.

- Cluburile au obligativitatea transportării gunoiului la punctele speciale pentru depozitare din apropierea taberei.

- Organizatorii îşi rezervă dreptul de a introduce modificări în programul de desfăşurare a probelor de concurs în funcţie de starea vremii.

- Autoturismele pot fi parcate în imediata apropiere a taberei sub indrumarea organizatorilor accesul lor in tabara de corturi fiind interzis.

PARTICIPAREA LA CONCURS SE FACE PE PROPRIA RĂSPUNDERE!

 
PERSOANE DE CONTACT:

Disponibili pe toata durata competitiei pentru orice nelamurire

Ghita:  0726210641

Ina:  0726125776 si 0760988266

In zona Complexului Rausor este semnal slab sau lipsa la Vodafon si Orange, dar este semnal bun pentru Telecom. Din acest motiv, strict pentru weekendul cu concursul (29-31 iulie), vor fii inca doua numere de contact disponibile pentru indrumarea turistilor pana in Tabara Rausor:

Virgil: 0765851181

Ionut: 0767160131

Evenimentul este realizat in parteneriat cu Primaria Rau de Mori, primar dr.ing. Mang Niculita si cu sprijinul Parcului National Retezat, Asociatia Rangerilor din Romania, Salvamont Hunedoara, Termosisteme Ambient Hateg, Libraria Diverta Petrosani, Sindicatul Huila Valea Jiului – Departamentul Paroseni, Focus Grafiserv SRL Petrosani, Muntii Nostri, ADACONI HATEG, LOLE, Pizzeria Mamma Mia Lupeni, General Trans Petrosani,  Promontana, Himalaya Brasov, NIK ART SRL Petrosani.