Etapa a V-a - TROFEUL VIA-RETEZAT 2017 - 4-6 August 2017 – Muntii Retezat


Etapa a V-a - TROFEUL VIA-RETEZAT 2017 - 4-6 August 2017 – Muntii Retezat

Asociatia de turism montan Via-Retezat, va asteapta cu drag pe valea Stana de Rau din Muntii Retezat, la a II-a editie a TROFEULUI VIA-RETEZAT, fiind si a V-a etapa din cadrul Campionatului national de turism sportiv STAFETA MUNTILOR.

Anul acesta, concurentii vor ajunge pe unul din cele 14 varfuri de peste 2500m din Carpatii Romanesti: Varful Papusa – 2508m, fiind al doilea varf ca inaltime din Masivul Retezat.

Data concursului: 4-6 August 2017

Loc de desfasurare: Valea Stana de Rau – Refugiul Stana de Rau (1630m altitudine), Parcul National Retezat

Cai de acces :

 • Pentru cei care vin dinspre SIMERIA (DN 66) – HATEG –PUI ( la 19 km de Hațeg)

 • Pentru cei care vin dinspre PETROȘANI (DN66) – PUI (la 24 km de Petroșani)

Din comuna Pui – satul Râu Bărbat – satul Hobița – Valea Râului Bărbat – Refugiul Stâna de Râu

 • Din comuna Pui 5 km drumul este asfaltat, apoi următorii 23,2 km drum forestier practicabil auto.

!! Drumul forestier este practicabil auto pentru orice masina, dar de preferat o mașină cu garda mai înaltă. Există și câteva zone scurte mai la înaltime și fără parapeți unde nu este bine să ne surprindă vreo ploaie torențială (risc mare de alunecări de teren)

Refugiul este situat la cca 10 minute de parcare. Traversăm apa râului Bărbat pe un podeț, trecem pe lângă stâne și ne îndreptăm către poiana unde este situat refugiul. Doar pentru cei cu garda inalta, pot traversa podetul cu masina, pe langa stana inainte si sa stationeze in poiana de deasupra refugiului. Masinile cu garda joasa vor stationa in Parcarea amenajata, parcate astfel sa poata intra toate masinile care vin in zona. 

Categorii de concurs:

 1. Copii: participă echipe formate din 3 persoane, minim un adult si obligatoriu minim un copil cu vârsta de maxim 13 ani împliniți.

 2. Juniori: echipaje de cate 3 membri, 14 - 20 ani, indiferent de sex

 3. Elite: echipaje de cate 3 membri indiferent de varsta si sex

 4. Open: echipaje de cate 3 membri indiferent de varsta si sex

 5. Feminin: echipe de cate 3 membri obligatoriu de gen feminin

 6. Seniori: echipe de cate 3 membri, toti cu varsta peste 35 de ani, indiferent de sex

 7. Veterani: echipa de cate 3 membri, toti cu varsta de peste 50 ani, indiferent de sex

Programul concursului:

Vineri 4 august: 8.00 – 22.00 Primirea participantilor

22.30 Sedinta tehnica cu toti capitanii de echipaje

24.00 Stingerea

Sambata 5 august:

07.00 Start in probele de concurs

20.00 Afisarea rezultatelor si rezolvarea contestatiilor

21.30 Proba Cultural 

Duminica 6 august:

09.30 – Festivitatea de Premiere

12.00 – Igienizarea taberei si defluirea participantilor

Probele de concurs:

 1. RAID MONTAN – traseu montan de dificultate medie/mare, cu o durata de maxim 8 ore si diferenta de nivel de 900m. Se participa in echipe de 3membri. Nu se poate intra in aceasta proba fara BOCANCI/ADIDASI cu talpa aderente speciala pentru trekking.

IMPORTANT: copii vor avea un traseu adecvat varstei :Stana de Rau – Taul Tapului, si nu vor ajunge pe varf. Celelalte categorii insa vor atinge varful Papusa 2508m. In zona de creasta, se intalnesc zone cu grad 4 de dificultate, deci pregatirea fizica buna este o conditie necesara.

Traseul este extraordinar de frumos si spectaculos, dar si solicitant. Din acest motiv timpii petru parcurgerea zonei de creasta vor fi foarte lejeri pentru toate categoriile, astfel participantii vor avea ocazia sa pozeze si sa filmeze cele peste 10 lacuri si tauri si creasta principala a Retezatului cu varfuri de peste 2400m altitudine : Retezat, Peleaga(2509m) si coltii Pelegii, Bucura, vf Mare, Custurii... ce pot fi admirate din creasta.

Se va premia separat cea mai RAPIDA ascensiune de la Stana de Rau pana la Taul Tapului, si coborare din Fereastra Custurii pana la Stana de Rau.

In zona de creasta nu se alearga!!!

Punctaj acordat: 10.000 puncte. Penalizari: 10 pct / 1 minut si 500 pct / 1 PFA

 1. ORIENTARE – proba de orientare pe azimut cu busola. Tot echipajul va intra in aceasta proba, sosirea din orientare fiind aceeasi cu startul in proba de raid montan.

IMPORTANT: vom folosi sistemul electronic de cronometrare brevetat de Stafeta Muntilor, va rugam deci sa folositi cipurile in modul indicat si sa luati posturile in ordine pentru a nu fi descalificati.

Punctaj acordat: 5.000 puncte. Penalizari: 1 pct / 1 secunda

 1. TESTE TEORETICE – 15 intrebari grila din zona de concurs. Toate intrebarile sunt de dificultate scazuta si au UN SINGUR RASPUNS CORECT. Pe siteul www.stafetamuntilor.ro veti gasi intrebarile.

IMPORTANT: proba teoretica se va da inaintea celorlalte probe, in tabara. Fiecare membru al echipajului va raspunde la 5 intrebari.

Punctaj acordat: 300 puncte. Penalizari: 20 puncte / 1 raspuns gresit

 1. CULTURAL – fiecare club are la dispozitie 15 de minute pentru a prezenta un moment artistic – umoristic in care poate reproduce orice cantec cu tematica montana, o sceneta si/sau o poezie.

Punctaj acordat: 1.000 puncte. Penalizari: in functie de notele primite, conform regulamentului SM.

 1. CROSS TRAIL – este o proba individuala la care se va concura pe doua categorii: Juniori si Junioare pana in 20 ani, Seniori si Senioare peste 20 de ani. Se puncteaza conform regulamentului SM.

La Sedinta Tehnica organizatorii vor prezenta in detaliu fiecare proba si regulamentul de desfasurare. Organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica ordinea probelor daca acest lucru se impune din motive obiective.

Pentru desemnarea castigatorilor Trofeului se vor cumula punctajele echipelor cel mai bine clasate la oricare 4 categorii, cumulandu-se punctajele obtinute de acestea la probele: Raid Montan, Orientare si Teste Teoretice. 

IMPORTANT:

 • Pentru toate probele obligatorii se va respecta intocmai REGULAMENTUL STAFETEI MUNTILOR pe care il puteti gasi pe www.stafetamuntilor.ro

 • Amplasarea corturilor se va face in poiana de pe valea Stana de Rau. Toaletele pentru concurenti se gasesc in zona taberei, amenajate de cei de la Parc si de organizatori. Pe langa tabara, curge Raul Barbat cu apa cristalina si rece

Suntem civilizati si respectam Natura!

 • In Zona Parcului National Retezat este interzis focul!

 • TAXA de intrare in parc este 10 lei/persoana (copii sub 14 ani nu platesc). Taxa va fi colectata in momentul inscrierii!

 Echipamentul obligatoriu:

 • individual: bocanci/adidasi trekking, pelerina, fluier, lanterna, sursa de foc

 • echipaj: busola, bidon apa, trusa medicala si foarte important: un aparat foto sau un telefon cu camera.

In zona taberei NU exista semnal pentru telefoane! Contactat persoane pentru Confirmari si informatii:

Ina – 0726125776 , pana in data de 31 iulie

Ghita – 0726210641 , pana in data de 31 iulie

Carmen – 0744494026 , pana in data de 3 august

Simona – 0756193173, pana in data de 4 august

PARTICIPAREA SE FACE PE PROPRIE RASPUNDERE !!

Evenimentul este realizat cu ajutorul:

 • Partenerului Principal: Primaria si Consiliul Comunei Pui,

 • precum si cu suportul: Parcului National Retezat, Salvamont Hunedoara, Jandarmeria Montana Hunedoara, Marketing Romania si Focus Print.ro

 • si a sponsorilor: Muntii Nostri, Libraria Diverta Petrosani, Sindicatul Huila V.J.Paroseni, Mama Mia, Kadet Mountain Deva, Himalaya Brasov, Real Automotive N, Pensiunea Adriana Staja